Cynamonki

Składniki na: (12 szt.)

Ciasto:
* 200ml mleka
* Opakowanie drożdży instant
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżeczki masła
* 350g mąki pszennej tortowej
* Szczypta soli
* 1 jajko
* 20g budyniu w proszku

Środek:
* 60g cukru
* 2 łyżki masła
* 2/3 łyżeczki cynamonu

Lukier:
* 30g cukru pudru
* Skyr waniliowy lub zwykły jogurt
* 2 łyżki soku z pomarańczy (ważne)

Przygotowanie:

Do mąki pszennej wbić jajko, dodać sól i budyń, a następnie odczyn drożdżowy (podgrzać mleko żeby było ciepłe, ale nie gorące, dodać cukier,
mleko i drożdże, wymieszać). Ciasto dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie blat podsypać mąką wyrobić i rozwałkować ciasto (jeśli się
będzie lepić posmaruj ręce oliwą), polać je roztopionym masłem i posypać
mieszanką cukru i cynamonu. Zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze części, tak żeby miały okrągły kształt. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Gotowe polać lukrem.


Smacznego!


Porcja (1 cynamonka):
• Kcal: 200 kcal
• Białko: 5,3g
• Tłuszcz: 4,5g
• Węglowodany: 35,5g