Krem z dyni

Składniki:
– 1 dynia (u mnie średniej wielkości)
– 4 ziemniaki (250g)
– 1 cebula (150g)
– 2 marchewki (90g)
– Por
– Olej/oliwa (10g)
– 1 litr wody + 2 kostki rosołowe, lub 1 litr bulionu jeśli zrobiłeś/aś wcześniej
(jeśli lubisz bardziej gęstą zupę możesz zacząć od dodania 500 ml wody i
stopniowo zwiększać ilość w razie potrzeby)
– Sól i pieprz
– Łyżka kurkumy
– 100g śmietanki 30%

Grzanki (u mnie z chleba tostowego):
– 1 kromka chleba tostowego
– 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Dynię umyć, przekroić, wydrążyć z niej miąższ, a następnie pokroić na
mniejsze części i pozbyć się skóry. Grubość tutaj i tak nie ma znaczenia, bo zupa będzie zblendowana. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę (ja dodałam jeszcze 2 marchewki i por, ale ten krok możesz pominąć). Cebulę w garnku zeszklić na oliwie, dodać 2 ząbki czosnku i pokrojone warzywa. Podsmażyć i dodać litr bulionu. Gotować 30-40 minut na małym ogniu, a następnie doprawić solą, pieprzem i łyżką kurkumy. Dodać śmietankę, a następnie zblendować.

Grzanki:
Chleb tostowy pokroić na małe kwadraty i przygotowywać na patelni na
maśle do zarumienienia.

Smacznego! ❤