Placuszki z serka wiejskiego

Składniki na ciasto (7szt.):

* 45g mąki (u mnie pszenna)
* 1 jajko
* 1/2 opakowania serka wiejskiego (100g) – u mnie wysokobiałkowy 
* 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 15g wody gazowanej


Dodatki:

* 75g truskawek
* 40g malin
* 30g dżemu truskawkowego

Polecam też na koniec posypać płatkami migdałowymi. 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą. Ciasto wykładać na dobrze nagrzaną patelnię po łyżce, tworząc małe placuszki. Pamiętaj, że ciasta na bazie jogurtów są delikatniejsze, dlatego należy być przy ich smażeniu i przewracaniu bardziej ostrożnym. Przygotowywać na średnim ogniu przez około 1-2 min. na stronę (lub kiedy pojawią się bąbelki należy przewrócić placuszka, ciasto wtedy nie będzie przywierać i się odklei). 

W porcji bez dodatków (7szt. 180g):

E: 362 kcal
B: 25,4g
T: 8,8g
W: 45,6g

W porcji z dodatkami:

E: 446 kcal
B: 27g
T: 9,3g
W: 66g 

Jeśli masz problemy z wahaniami glikemii, insulinoopornoscią lub cukrzycą warto zamienić w przepisie mąkę pszenną na orkiszową, oraz wyeliminować z niego budyń i dżem. 

Smacznego!