Sałatka

Składniki:
(gramatury nie będę pisać, bo wszystko zależy od Ciebie – czego chcesz
dodać więcej, a czego mniej)
* szpinak
* ogórek zielony
* papryka
* por
* kiełki (ja miałam brukselki)
* pomidor (użyłam koktajlowych, żeby struktura sałatki była bardziej
„zwarta”)
* tofu – u mnie wędzone, ale jeśli jesteś fanem mięsa w tym miejscu możesz dodać kurczaka
* ser feta
* słonecznik


Przygotowanie:
Szpinak wrzucam do miski. Kroję ogórka, paprykę, por, fetę, tofu oraz
pomidora. Dodaję kiełki oraz słonecznik. Całość polewam dressingiem i
mieszam. Gotowe!


Dressing:
To jest najważniejsze – u mnie zawsze ląduje na zmianę grecki albo
koperkowo-ziołowy z knorra, którego mieszam z oliwą i wodą.
Jeśli akurat nie masz sałatkę możesz skropić sokiem z cytryny, oliwą oraz
dodać sól i pieprz.


Taka sałatka to idealne źródło witamin (m.in. A,E,K,C, z grupy B oraz
folianów), soli mineralnych (m.in żelaza, wapnia, potasu, magnezu, cynku
itd.)

Smacznego!